blogpost
Hilde De Houwer
07/21/2024
1 min
0

Grenzen trekken: "Van goedheid naar gezonde zelfzorg"

07/21/2024
1 min
0

Grenzen trekken: Leer het en geef jezelf de ruimte

Grenzen trekken, dat heb je zelden aangeleerd gekregen. Dit herken je vast en zeker wel. Vaak probeer je aardig en behulpzaam te zijn voor iedereen om je heen, maar je vergeet daarbij vaak jezelf. Maar soms mag je echt op je strepen staan. Je mag echt duidelijk maken dat je grens is bereikt. Wanneer je moe en opgebrand bent, is dat een teken aan de wand: het is dan gewoon genoeg geweest.

Het belang van grenzen trekken

Vanuit goedheid trek je je grenzen niet altijd even duidelijk. Maar te goed zijn is nooit goed, hoe je het ook draait of keert. Als je geen grenzen stelt, lopen mensen over je heen en dat kan leiden tot boosheid en frustratie. Het is cruciaal om voor jezelf op te komen en je grenzen te bewaken, zodat je niet uitgeput en gefrustreerd raakt.

Vanuit goedheid laat je vaak teveel toe. Zo heb je het ook geleerd: goed zijn voor iedereen, behalve voor jezelf. Je wilt het goede in iedereen zien en sluit je ogen voor de minder mooie kanten, vaak ten koste van jezelf. Het leven laat je telkens opnieuw zien dat je je grenzen mag aangeven.

Hoe geef je je grenzen aan?

Je grenzen aangeven hoeft niet uit woede of frustratie te komen. Het is noodzakelijk dat je jezelf leert kennen en duidelijk weet: tot waar stopt het voor mij? Vaak ken je je eigen grens niet totdat iemand erover stapt. Dan voel je het en weet je het. Maar dan is het vaak te laat. Transparantie en openheid zijn hierbij essentieel.

Openheid en vertellen wat je voelt of ervaart, ook al begrijpt de ander je niet altijd, is belangrijk. Het is fijn als de ander je hierin begrijpt, maar het is niet noodzakelijk. Het belangrijkste is dat jij hebt kunnen vertellen hoe het voor jou voelde als iemand over je grens ging. Dat is genoeg.

Deze openheid en transparantie zijn vaak nieuw en gaan je niet altijd goed af. Toch helpt het je enorm. Het is durven communiceren en niet altijd meer zwijgen. Dit heb je niet altijd geleerd, maar je kunt het zeker leren. En dan wordt het een nieuw begin! Een begin van healing en genezen van altijd ja te zeggen. Dat is toch de moeite waard, niet dan?

Reacties